Pentru ca mântuirea să ajungă la fiecare om, Dumnezeu are nevoie de oameni care să pregătească calea către aceștia. Unul dintre ei a fost Ioan Botezătorul care a pregătit calea Mântuitorului. Scopul misiunii lui nu a fost numai de antemergător al lui Cristos, ci și împlinirea unei profeții din Vechiul Testament care spune: „Pregătiți calea Domnului, neteziți-I cărările. Orice vale va fi astupată, orice munte și orice deal va fi prefăcut în loc neted; căile strâmbe vor fi îndreptate, și drumurile zgrunțuroase vor fi netezite. Și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu.” (Luca 3:4-6)
Așadar, înțelegem că sunt 4 lucruri care condiționează răspândirea Evangheliei până la marginile pământului:
1. Văile să fie astupate. Creștinul nu este chemat să trăiască într-un ghetou, ci să creeze punți de legătură cu semenii lui pentru ca Evanghelia să poată ajunge la aceștia. Vestirea Evangheliei presupune construirea de relații nu numai cu cei care împărtășesc același set de valori cu noi. Scopul acestor relații nu este lumificarea creștinului, ci astuparea prăpastiilor dintre oameni, crearea unor punți prin care mântuirea să ajungă la aceștia.
Misionarii trimiși în zonele neevanghelizate nu fac altceva decât să stabilească aceste punți transculturale cu scopul ca Evanghelia să fie vestită până la marginea pământului.
2. Munții și dealurile să fie transformate în locuri netede. Cu alte cuvinte orice obstacol care se ridică împotriva cunoașterii lui Isus Cristos trebuie înlăturat. Fie că este vorba despre concepții necreștine despre lume și viață, fie că este vorba despre percepții deformate despre Calea lui Cristos, fie că este vorba despre erori făcute de creștini de-a lungul istoriei și care sunt folosite ca baricade împotriva Evangheliei - toate acestea trebuie demontate prin argumente și dovezi pentru ca mântuirea să ajungă la orice făptură.
Unul din pașii pe care Pavel îi avea în vedere în misiunea lui era să răstoarne izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoașterii lui Cristos. Fără atingerea acestui obiectiv, mesajul Evangheliei s-ar fi lovit de un zid impenetrabil.
3. Căile strâmbe să fie îndreptate. Aici vorbim de mărturia creștină. Pentru unii oameni, Evanghelia trăită este mai puternică decât cea citită, sau predicată. O cale strâmbă, întortocheată te poate ameți și duce chiar în rătăcire. O cale drepată este ușor de anticipat, de analizat și de urmat. Pentru foarte mulți oameni exemplul de viață al celor care se laudă că-L urmează pe Cristos este o pricină de poticnire. Nu e de mirare că încrederea în Biserică a scăzut la aprox. 50%. Și asta din cauza abuzurilor, a lucrurilor neclare, a suspiciunilor îndreptățite pe care unii din Biserică le-au promovat în spațiul public.
În Evrei 12:13 îndemnul apostolului este să croim cărări drepte, pentru că numai atunci cei care vin pe ele nu se poticnesc, ci găsesc plăcere. O cărare dreaptă în viață Îl cinstește pe Domnul și este o bună mărturie pentru toți oamenii.
4. Drumurile zgrunțuroase să fie netezite. Nu este suficient ca un drum să fie drept, este important să fie și bine făcut. Altfel, în timp apar gropi în el și devine chiar periculoase putând genera chiar accidente. Drumul făcut bine nu se strică, rezistă și este plăcut pentru toți. Este o vorbă în popor care spune că „până la Dumnezeu te mănâncă sfinții”. Din nefericire Calea către cer a fost presărată de unii cu tot felul de incertitudini, tradiții sau obiceiuri care au deformat-o. Orice strică Evanghelia lui Cristos, așa cum este ea prezentată în Scripturi, trebuie eliminat dacă se dorește ca mântuirea Domnului să ajungă la orice făptură.
De ce nu se vede mântuirea lui Dumnezeu? Pentru că nu sunt oameni gata să pregătească calea mântuirii către aceștia. În cazul misiunii lui Isus Cristos pe pământ, Dumnezeu l-a ales pe Ioan să fie un deschizător de drumuri. Dar metodele folosite de Ioan și profețite de către Isaia cu 700 de ani înainte sunt la fel de actuale și valabile și în zilele noastre. Mântuirea nu va ajunge la cei care au nevoie de ea, dacă nu sunt creștini gata să croiască cărări drepte, netede, prin munți și văi. Un fel de ... autostrăzi moderne.
Comentarii
Bogdan / 21.01.2020 19:01
Unul dintre primii misionari in spatiul nord-dunarean a fost gotul Ulfila: http://www.traduceritehnice.net/ulfila.html
Adaugă un comentariu