Întrebarea ce apare pe buletinul de vot de la Referendumul din 6-7 oct. 2018 este în conformitate cu Constituția României art. 151 și Legea 3/2000 art. 7.
Întrebarea va fi: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției în forma adoptată de Parlament?”
Iar Legea de revizuire a Constituției modifică art. 48, alin. 1 în sensul că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un BĂRBAT și o FEMEIE, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Prin urmare, putem trage urmatoarele concluzii:
- Întrebarea vorbește despre Legea, nu Legile de modificare a Constituției. Deci, este o singură Lege avută în vedere.
- Întrebarea vorbește despre Legea de modificare a Constituției, nu alte legi sau hotărâri ale Parlamentului, sau ale Guvernului.
- Întrebarea vizează o Lege de modificare a Constituției adoptată de Parlament cu 2/3 separat în fiecare cameră, cu un vot final în ultimele 30 zile și avizată pozitiv de CCR. Nici mai devreme de 30 zile, nici după Referendum. Cu alte cuvinte, dacă ar fi existat o astfel de lege adoptată de Parlament acum 40 zile, ea nu face obiectul Referendumului. Sau dacă Parlamentul adoptă o astfel de Lege după Referendum, trebuie alt vot popular pentru adoptarea ei.
- Singura Lege care intră sub incidența Referendumului din 6-7 oct. 2018 este Legea de modificare a art. 48, alin. 1 din Constituție care prevede înlocuirea sintagmei „soți” cu „un bărbat și o femeie”.
- Mai mult, de la ultima modificare a Constituției din 2003, nu a mai fost adoptată de Parlament nicio altă lege de revizuire a Constituției. În ultimii 15 ani aceasta este singura.
Mulți se întreabă ce este cu o prevedere apărută în MOf din 22.03.2018, care face trimitere tot la o modificare constituțională. Acolo avem începutul demersului farapenali. La fel a procedat și Coaliția pentru Familie când a pornit demersul de modificare a art. 48. Prima dată se anunță inițiativa, se publică în MOf, se strâng semnături, se depun la Parlament, CCR avizează, Parlamentul emite o lege, CCR analizează constituționalitatea ei, poporul aprobă modificarea Constituției prin Referendum. Demersul farapenali este la început de drum. Inițiativa „căsătorie = un bărbat + o femeie” este la final de drum.
Întrebarea de la Referendum nu ascunde nicio capcană. Este perfect legală, democratică și morală. Nu este nicio scamatorie, nimic necurat în ce priveste votul de la Referendum. Doar manipulări care au în spate activiști proLGBT. Votul de la Referendum nu este pro sau contra unor partide sau asociații. Este un vot pentru normalitate, pentru moralitate și pentru viitorul acestei națiuni. Este un vot pentru România.
Doamne ajută!
Câteva link-uri utile:
- Art. 151 din Constitutie prevede condițiile de modificare a Constituției României: www.constitutiaromaniei.ro/art-151-procedura-de-revizuire/
- Întrebarea de pe buletinul de vot este formulată conform Legii 3/2000, art. 7: legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/3-2000.php
- Vezi și www.HaiLaReferendum.ro/?slide=30
Adaugă un comentariu