„Mă veți chema și veți veni să vă rugați Mie, iar Eu vă voi asculta.” (Ier. 29:12, NTR)
„Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” (Iac. 5:16)
Temă: Viața personală și relația cu Domnul: pot fi oare îmbunătățite?
Postul este întotdeauna asociat cu rugăciunea și este un bun prilej pentru a ne îmbogăți viața de rugăciune, fie că e vorba de rugăciune personală, fie în familie. Exersând rugăciunea, aceasta se îmbunătățește; petrecând timp în rugăciune, ne obișnuim să ne deschidem toată inima înaintea Domnului.
Sunt diferite definiții ale rugăciunii. Unii spun că este o convorbire cu Dumnezeu. Alții spun că este deschiderea sufletului nostru înaintea lui Dumnezeu, sau o privesc ca un strigăt de ajutorare adresat divinității. Toate acestea sunt adevărate, însă cea mai profundă definiție a rugăciunii este „acordarea inimii noastre cu planul Domnului”. După cum un instrument se acordează după tonul dat de dirijor, tot așa prin rugăciune ne calibrăm viața spirituală pentru a fi plăcuți Domnului.
În rugăciune, noi nu manipulăm cerul, nici nu cerem ca voia noastră să se facă indiferent de consecințe, nici nu implorăm prezența divină în termeni nebiblici. În Ghetsimani Domnul își încheie lupta în rugăciune cu afirmația: „facă-se nu voia Mea, ci voia Ta”. Aceasta a fost concluzia timpului petrecut în rugăciune. Inima Domnului Isus s-a aliniat cu planul lui Dumnezeu.
Rugăciunea plăcută Domnului este cea prin care inima noastră rezonează cu inima lui Dumnezeu. Dumnezeu ascultă rugăciunile noastre și le va da răspuns după planul Lui.
Care este planul lui Dumnezeu pentru viața noastră și pentru familia noastră? Ce vrea și ce așteaptă Domnul de la noi? Rugăciunea fierbinte, stăruitoare a celui neprihănit are mare putere! Să o folosim în aceste zile de jertfă.